Millainen lomalle jäämisen rituaalisi on?
14.6.2021

Millainen lomalle jäämisen rituaalisi on?

Kesälomat lähenevät ja kohta moni pääsee nauttimaan vapaasta ja palautumaan kevään töistä. Monille lomalle jäämisen rituaali tarkoittaa sitä, että tehdään vielä viime hetken puristus töiden suhteen ja hoidetaan kaikki mahdollinen to do -listalta kuntoon ennen loman alkamista. Loputtomalta tuntuva ”vielä pitäisi jaksaa tehdä” -lista  valtaa mielen ja tietoinen läsnäolo loistaa poissaolollaan, kun suorittaminen on raivannut sen pois tieltään. Jos mehut on jo puristettu hektisen kevään jälkeen, ”kohta pääsen lomalle” -mantraa hokemalla voi saada itsensä jaksamaan vielä viimeiset päivät. Kun h-hetki viimein koittaa ja voi laittaa läppärin kiinni, pääsee suuri huokaus. Tämän rituaalin varjopuolena voi olla, että pää on sumea vielä monta päivää tai viikkoa lomalla ollessakin tai energiaa ei riitä haluamiisi asioihin, koska sitä ei vain kertakaikkiaan ole jäljellä hektisen työrupeaman jälkeen.

Voisiko lomalle jäädä lempeämmin ja alkaa laskeutumaan lomamoodiin asteittain? Voisiko lomalle jäämistä hyödyntää väli-inventaarina oman kehittymisen ja onnistumisten reflektoinnissa? Voisiko lomalle jäämisen yhteydessä jakaa kiitosta ja myönteistä palautetta tärkeille ihmisille?

Voisiko lomalle jäädä lempeämmin ja alkaa laskeutumaan lomamoodiin asteittain?

Lempeämmin lomalle

Tietoisemman ja lempeämmän lomalle laskeutumisen tukena voit hyödyntää alla olevia kysymyksiä. Varaa itsellesi aikaa kalenteriin ja hyödynnä sitä seuraavien asioiden pohtimiseen ja tiedostamiseen.

  1. Mikä on tärkein asia, jonka haluat saada ennen lomaasi vielä valmiiksi? Mitkä asiat voit jättää tekemättä? Mitkä asiat voit dokumentoida tai kalenteroida odottamaan syksyä?
  2. Mikä on tärkein onnistumisesi kevään aikana? Mitkä asiat ovat tulleet valmiiksi? Mitä olet oppinut? Missä olet kehittynyt?
  3. Keiden kanssa olet tehnyt yhdessä töitä viime aikoina? Miten he ovat tukeneet sinua onnistumaan työssäsi? Mitä yhteistyötä arvostat erityisen paljon? Mitä myönteistä palautetta haluaisit kollegoillesi tai esihenkilöllesi sanoa?
  4. Onko joku henkilö, joka kenties kaipaisi myötätuntoa tai kuuntelijaa vielä ennen lomille jäämistä?
  5. Mistä kaikesta haluat kiittää itseäsi? Onko jokin sellainen asia, josta olet erityisen ylpeä itsessäsi? Voitko palkita itseäsi jollakin tapaa onnistumisistasi?
  6. Mikä auttaisi sinua palautumaan jo ennen lomalle jäämistä? Millainen loman aloitus toimisi sinulla parhaiten? Millainen on onnistunut loma juuri sinulle?

Merja Takamäki
Työyhteisövalmentaja ja -kehittäjä 

Valmennustrio tarjoaa monipuolisia kehittämisohjelmia ja valmennuksia työyhteisöjen kehittämiseen. Autamme lisäämään henkilöstön, johdon ja esimiesten välistä vuorovaikutusta, yhtenäistämään organisaation toimintakulttuuria sekä kehittämään johtamista. Valmennustrion visiona on jättää suomalaisiin työyhteisöihin jälki, joka näkyy ainutlaatuisena kilpailuetuna henkilöstön työhyvinvoinnin kautta.