Henkilöstötutkimus — Tunnista psykososiaaliseen kuormitukseen vaikuttavat tekijät
15.9.2023

Henkilöstötutkimus — Tunnista psykososiaaliseen kuormitukseen vaikuttavat tekijät

 

Työturvallisuuslakimuutos on täsmentänyt, että työantajan tulisi ottaa huomioon osana työn vaarojen selvittämistä ja arviointia myös työn kuormitustekijöitä. Työsuojeluhallinnon sivuilla on määritelty, että työnantajan tulee ottaa huomioon työn psykososiaaliset kuormitustekijät eli työn järjestelyyn, työn sisältöön ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät kuormitustekijät, jotka aiheuttavat haitallista kuormitusta työntekijälle. Henkilöstötutkimus auttaa tunnistamaan työyhteisön psykososiaaliseen kuormitukseen vaikuttavat tekijät.

Tällaisia voivat olla esimerkiksi:

  • liiallinen työmäärä
  • jatkuvat keskeytykset
  • vaikeat asiakastilanteet
  • työn sirpaleisuus
  • toimimaton yhteistyö ja vuorovaikutus

 

Työnantajan tulisi ehkäistä haitallista työkuormitusta aktiivisesti sekä välttää työn kuormitustekijöiden aiheuttamaa haittaa työntekijöiden terveydelle. Ensimmäinen askel kohti hyvinvoivaa työyhteisöä on tunnistaa huolellisesti työpaikan psykososiaaliset kuormitustekijät

 

VALMENNUSTRION HENKILÖSTÖTUTKIMUS

 

Valmennustrion henkilöstökyselyn avulla selvitetään, miten voidaan parantaa organisaatioiden tuottavuutta henkilöstön hiljaisella tiedolla. Henkilöstötutkimuksella selvitämme työtyytyväisyyden ja lisäämme henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia.

  • Kysymykset pohjautuvat tutkittuun tietoon ja pitkään käytännön kokemukseen
  • Kysytyillä asioilla on suurin merkitys henkilöstön työhyvinvointiin
  • Kysymyksillä tuetaan työkykyjohtamista ja sen suunnittelua
  • Kysymyksillä selviää asiat, joiden avulla edistetään mm. psykologisten ja psykososiaalisten tarpeiden toteutumista
  • Tutkimuksella saadaan kokonaistulosten lisäksi selville esihenkilö-/tiimikohtaiset kehittämistarpeet ja tiedetään millaista tukea kukin esihenkilö ja hänen tiiminsä tarvitsevat

 

VALMENNUSTRION ANALYYSITYÖVÄLINE

 

Henkilöstökysely sisältää kysymyksiä johtamisesta, esihenkilötoiminnasta, toimintakulttuurista, työprosesseista ja yksilön hyvinvoinnista. Tieteellisesti tutkitut kysymykset ja analyysimme osoittavat selkeästi, mitkä asiat kaipaavat parannusta psykologisen turvallisuuden, toiminnan sujumisen ja yhdessä kehittymisen alueilla. Lisäksi kyselyssä pyydetään kertomaan mielipiteitä, kommentteja ja parannusehdotuksia. Toiminnan kivijalkana on aina psykologinen turvallisuus ja toimiva vuorovaikutus. Niiden päälle rakennetaan toimintatavat, vastuut ja lopulta aidosti kehittyvä ja menestyvä organisaatio.

 

Työyhteisön tutkimus kaavio
Menestyvän työyhteisön elementit

 

Henkilöstökyselyn tulosten avulla saadaan selville mitä psykososiaalisia kuormitustekijöitä henkilöstöllä on ja arvioida mitkä kuormitustekijät vaikuttavat haitallisesti työntekijöiden terveyteen. Tuloksien avulla voidaan tiimikohtaisesti suunnitella ja valmennuksissa toteuttaa optimaaliset työpajat ja kehitystoimenpiteet, joilla parannetaan organisaation toimintaa ja henkilöstön työhyvinvointia.

 

Toteutetaanko teille Työyhteisön tutkimus?

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää.

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja