Mistä motivaation puute johtuu ja miten sitä voi korjata
19.6.2018

Mistä motivaation puute johtuu ja miten sitä voi korjata

Motivaatiosta puhutaan usein eniten silloin, kun sitä on vähiten. Kannattaa kuitenkin pysähtyä välillä tarkastelemaan omaa motivaatiotaan ja ymmärtää, miten itse voi vaikuttaa motivaatioon ja pitää sitä yllä. Vastuu omasta motivaatiosta on pääasiassa työntekijällä itsellään. Kehityskeskusteluissa asiaa kannattaa käydä läpi, mutta siellä on tarkoitus enemmänkin keskustella jo itse aiemmin saaduista oivalluksista omasta motivaatiosta ja löytää ratkaisuja siihen, millaisia korjausliikkeitä yhteistyössä esimiehen kanssa asiaan voisi tehdä. Jos ei tunnista tapoja kehittää omaa motivaatiotaan, ja tuo niitä selkeästi esiin, on esimiehen hyvin hankala motivoida sinua. Aito ja eteenpäin vievä motivaatio lähtee aina sisältäpäin ja sitä pystyy hyvin rajallisesti ohjaamaan ulkoapäin, johdon toimesta.

Aito ja eteenpäin vievä motivaatio lähtee aina sisältäpäin

Motivaation puute voi olla hyvin erilaista, ja siksi keinot sen korjaamiseenkin ovat erilaisia. Seuraavaksi tarkastelen erilaisia motivaation puutteita ja olen jakanut ne neljään eri alueeseen. Tunnistatko jonkun niistä itsessäsi? Tiedostatko, mistä sinun motivaation puutteesi yleisimmin johtuu?

1.Motivaation puute voi olla suunnan puutetta

Jos ei tiedä mihin on menossa ja miksi tekee sitä mitä tekee, on hankala pitää motivaatiota yllä. Se, että johto viestii yrityksen tavoitteet henkilöstölle, ei vielä riitä. Harva meistä innostuu toisen asettamista tavoitteista ja jos niitä ei pysty linkittämään omiin töihinsä, on turha odottaa motivoitumista niiden kautta. Motivaatio tulee löytää sisältäpäin. Missä haluaa kehittyä? Mitä uutta haluaa oppia? Mitä saada aikaiseksi? Mikä innostaa ja inspiroi? Kun nämä ovat työntekijälle selviä, tulee vielä löytää linkitys yrityksen ja omien tavoitteiden välillä. Niiden tulee olla riittävän lähellä toisiaan. Yrityksen isommat tavoitteet saavutetaan vain henkilöstön oman motivaation ylläpitämisellä ja kyvyllä muuttua ja kasvaa.

Jos työt eivät motivoi ja tunnu merkitykselliseltä, pohdi onko tavoitteesi väärä tai teetkö sitä väärällä tavalla? Onko omat tavoitteesi linjassa työnantajan tavoitteiden kanssa, vai näetkö niissä ristiriitaa? Onko tapa tehdä sinulle oikea? Onko tekeminen arvojesi kanssa linjassa?

2.Motivaation puute voi olla tunteen puutetta

Vaikka tavoite olisi oikea sinulle ja tykkäisit töistäsi, aina ei kuitenkaan saa asioita aikaan ja motivaatio huutaa poissaolollaan. Tämä saattaa tuntua, että ei saa fiiliksestä kiinni ja homma ei tunnu lähtevän käyntiin. Flow tila huutaa poissaolollaan ja sinua ei innosta tai huvita. Tässä saattaa olla kyse siitä, että kykenee ohjaamaan motivaatiotaan vain tunteiden kautta.

Ajatukset, tunteet ja tekeminen ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. Sinun ei tarvitse odottaa sopivaa tunnetilaa, vaan voit ohjata motivaatiotasi myös ajattelun tai tekemisen kautta. Ajatellessasi vaikkapa, että ”en jaksa aloittaa”, tai ”minua ei huvita”, se vahvistaa lannistavaa tunnetilaa entisestään ja et taatusti saa kohotettua fiilistäsi. Jos muutatkin ajatuksesi positiivisiksi, tunnetilasi saattaa alkaa muuttumaan ja aloittaminen helpottuu. Voit myös visualisoida sen fiiliksen, mikä sinulla on, kun työt on tehty. Kun olet saanut tärkeät asiat maaliin asti.

Myös tekeminen synnyttää tunnetta. Kokeile tehdä asia toisinpäin, eli älä odota sopivaa tunnetta aloittaaksesi, vaan aloita ja anna oikeanlaisen tekemisen luoda innostusta ja tuoda onnistumisen iloa. Opettele houkuttelemaan itsestäsi esiin innostus tekemisen kautta. Opettele hyödyntämään tunteiden ja tahdon voimavaroja, käynnistämään toiminta myös toiminnan kautta, vaikka juuri sillä hetkellä tunnetta ei olisi mukana.

3.Motivaation puute voi olla voimavarojen puutetta

Huomaatko olevasi väsynyt tai että sinulla on liian vähän energiaa tarttua toimeen? Onko sinulla tunne, ettet jaksa tai homma on liian vaikeaa? Koetko olevasi oravanpyörässä, jossa jatkuva kiire painaa päälle ja sinänsä tärkeä ja inspiroiva työ on alkanut menettää merkitystään? Jos elämä on liian täyttä, ja emme ehdi palautua päivittäin ja olemme stressaantuneita, se syö pidemmän päälle motivaatiota. Tuottavuus kärsii, koska läsnäolo ja palautuminen eivät ole tukemassa jaksamistamme. Elämästä puuttuu tasapaino ja päivät saattavat olla puuroutuneita jatkuvasta tekemisestä ja kiireestä. Tämä tapahtuu myös töiden kanssa, joista nautit. Liika tekeminen on liikaa, oli työ sitten mielekästä tai ei. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä lähempänä uupumista on, sitä vähemmän innostusta ja inspiraatiota eli motivaatiota. Tarkista mitä kaikkea tekemistä voisit vähentää ja mitkä ovat kaikkein tärkeimmät asiat, joihin haluat keskittyä. Opettele siis päästämään irti liiasta suorittamisesta ja antamaan tilaa olemiselle.

Tämän motivaation puutteen kanssa kannattaa tarkastella myös omia elämäntapojaan. Tarkista nukutko riittävästi ja syötkö terveellisesti? Ulkoiletko ja liikutko sopivasti? Onko sinulla aikaa päivittäin myös ladata akkuja eli aikaa jolloin sinun ei tarvitse tehdä mitään.

4.Motivaation puute voi olla uskon puutetta

Joskus saattaa tulla tunne, että on astunut liian isoihin saappaisiin. Tekee itselleen täysin uusia asioita, joista ei ole kokemusta, tai työn vaativuustaso on muuttunut korkeammaksi. Kun homma tuntuu liian vaativalta, voi tulla halu heittää hanskat tiskiin ja olla edes yrittämättä. Saattaa alkaa epäilemään omia kykyjä ja osaamistaan, pelkäämään epäonnistumista. Luottamuksen ja uskon sijaan pelko alkaakin nostaa päätään ja tämä voi tuntua stressaavalta.

Jos tunnistat tämänkaltaisen motivaation puutteen itsessäsi, jaa tavoite tai projekti mahdollisimman pieniin osiin ja ota vain yksi askel kerrallaan. Pienen askeleen ottaminen ei tunnu niin vaikealta, kuin yrittää selvittää koko ison kokonaisuuden kerrallaan. Kun pieniä askelia ottaa riittävän paljon, on ennen pitkää maalissa. Kannattaa keskittyä myös onnistumisiin ja vahvistaa omaa luottamustaan. Hyväksyy sen, että on oman mukavuusalueen ulkopuolella ja, että se voi tuntua epämiellyttävältä. Riittävän kauan siellä ollessa kuitenkin oppii asioita ja asiat alkavat loksahtelemaan paikoilleen. Muista myös pyytää tarvittaessa apua ja tukea.

“Pidä huoli, että tikapuusi nojaavat oikeaa rakennusta vasten.”

Me Valmennustriossa olemme erikoistuneet työyhteisötaitojen ja tiimien valmentamiseen sekä työyhteisöjen kehittämiseen.

Merja Takamäki
Yritysvalmentaja