Äitienpäivä – arjen ja työn välinen tasapaino
10.5.2023

Äitienpäivä – arjen ja työn välinen tasapaino

 

Äitienpäivä lähestyy, mikä saa ajatukset siirtymään arjen ja työn välisen tasapainon ylläpitämiseen. Erilaiset elämäntilanteet vaikuttavat työssä jaksamiseen ja pienten lasten vanhemmat saattavat kaivata työpaikalta joustavuutta hieman enemmän kuin ennen. Pienten lasten vanhempien kohdalla työn ja perhe-elämän yhdistäminen ja tasapainon löytäminen voi olla välillä vaikeaa. Kiireisen työpäivän jälkeen on edessä lasten hakua päiväkodista, läksyissä auttamista, ruuan tekemistä, kaupassa käyntiä, ulkoilua, lasten harrastuksia ja loputon lista muita hoidettavia asioita. Tämän kaiken päälle pitäisi ehtiä huolehtia itsestä, liikkua riittävästi ja nukkua tarpeeksi.

Arjen pyörittäminen vaatii jatkuvaa metatyötä, joka pitää sisällään kaiken edellä mainitun lisäksi mm. ruokien, lomien ja syntymäpäivien suunnittelua, yhteydenpitoa harrastuksiin, kouluun ja päiväkotiin sekä uusien vaatteiden ostamista juuri oikeaan aikaan ennen, kun vuodenaika, kelit ja vaatekoot vaihtuvat. Useimmissa perheissä suurin osa arjen metatyöstä kasaantuu äidin harteille, mikä voi olla pidemmän päälle uuvuttavaa. Siksi olisikin tärkeää listata ylös kaikki asiat, joita pitää tehdä ja hoitaa, jotta muillakin perheenjäsenillä syntyy käsitys siitä mitä kaikkea aivotyötä eli suunnittelua ja organisointia äidit tekevät päivittäin. Niistä on hyvä keskustella ja pohtia voisiko tehtäviä jakaa vielä enemmän tai tehdä joitakin asioita yhdessä.

 

Myönteinen asenne ja ilmapiiri työpaikalla

 

Kun työnantaja mahdollistaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen ja pitää yllä avointa keskusteluilmapiiriä, jossa keksitään yhdessä ratkaisuja haastaviin tilanteisiin ja aikatauluihin, on työntekijälläkin vastaavasti halu joustaa erilaisissa tilanteissa. Erilaiset elämäntilanteet olisi hyvä nähdä luonnollisena osana ihan jokaisen työntekijän elämää, joihin suhtaudutaan armollisesti ja nähdään ne tärkeänä osana työntekijän hyvinvointia ja voimavaroja.

Parhaimmillaan perhe-elämästä on myös paljon hyötyä työelämässä. Lapsiperhearjessa muiden huomioiminen, jatkuvat muutokset, kärsivällisenä pysyminen ja aikatauluttaminen ovat arkipäivää. Nämä kaikki on myös taitoja, joita tarvitset työelämässä. Usein myöskään turhia asioita ei ehdi jäädä vatvomaan työpäivän jälkeen, koska kotona ajatukset ja keskittyminen menevät arjen pyörittämiseen. Työpaikan myönteinen suhtautuminen eri elämäntilanteisiin tukee työkykyä ja työhyvinvointia sekä vahvistaa työntekijän sitoutumista työpaikkaan. Esihenkilöt ja johto ovat avainasemassa luomassa myönteistä kulttuuria, jossa jokaisen arkeen ja siinä oleviin tärkeisiin asioihin suhtaudutaan positiivisesti.

 

Näistä asioista tunnistat, että arki ja työelämäsi ovat tasapainossa:

  • Jaksat viettää työpäivän jälkeen aikaa harrastuksissa ja läheisten kanssa.
  • Et mieti työasioita tai lue työsähköpostia vapaa-ajalla. Kunnioitat omaa vapaa-aikaasi.
  • Ehdit levähtää ja nukkua riittävästi. Tunnet aamulla olosi virkeäksi.
  • Jaksat syödä terveellisesti ja säännöllisesti. Herkuttelet ja juot kahvia kohtuudella.
  • Elämässäsi on paljon muitakin merkityksellisiä asioita, kun työ. Vapaa-ajan harrastuksesi virkistää ja palauttaa sinut työpäivän jälkeen.

 

Voit pohtia seuraavien kysymysten kautta omaa työn ja arjen välistä tasapainoa

Millä keinoilla vahvistat työn ja arjen välistä tasapainoa?

Mistä asioista tunnistat, että oma arki ja työelämäsi ovat tasapainossa?

Mikä sinulle on merkki siitä, että arkesi ja työsi on tasapainossa?

Mikä on kaikesta kiireestä huolimatta hyvin?

Mikä saa sinut jaksamaan?

 

Ihanaa äitienpäivää

kaikille äideille, varaäideille, isoäideille ja muille pienten ja isompien lasten tärkeille ihmisille.

 

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja

 

Hyvinvoima tarjoaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkaluja niin työpaikalla kuin sen ulkopuolella jaksamiseen. Hyvinvoimavalmennukset auttavat löytämään yksilöllisiä ratkaisuja oman hyvinvoinnin parantamiseen ja tarjoavat konkreettisia vinkkejä hyvinvoinnin tukemiseen työyhteisöissä. Valmennusteemojamme ovat esimerkiksi palautuminen, stressinhallinta, resilienssi, ajanhallinta ja itsensä johtaminen, tietoisuustaidot sekä tunnetaidot.

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja