Latautuivatko akut kesälomalla?
9.8.2021

Latautuivatko akut kesälomalla?

Sähkö ja sähkön lataaminen ovat kesän ennätyshelteiden ohella olleet ajankohtaisia keskusteluaiheita. Ilmastonmuutoksesta viestivät erilaiset sään ääri-ilmiöt ovat vauhdittaneet hiilidioksidipäästökeskustelua ja liikenteen sähköistymistä. Tuumaillessani itse kesälomalla miten seuraavan kulkuvälineen hankintaan tulisi suhtautua, hybridi-pistokehybridi-täyssähköauto, huomasin myös pohtivani työpaikalle palaavien ihmisten omien akkujen varaustilaa ja kykyä latautua puolentoista vuoden korona-ajan jälkeen.

Missä merkeissä loma sujahti?

Tunnen monta ihmistä, jotka pyrkivät kuormittavan työn ohella saamaan itselleen virtaa vähintään yhtä kuormittavilla liikunnallisilla harrastuksilla. Käsi sydämelle, olen itse urani varrella lukemattomia kertoja syyllistynyt aivan samaan asiaan. Nykyään kuitenkin ainakin yritän tiedostaa milloin olisi hyvä käyttää tiiviin työrupeaman jälkeinen vapaa-aika rentouttavaan palauttamiseen kovan treenin sijasta. Suorittavaan moodiin ajautuu kuitenkin valitettavan helposti. Kesälomallakin on moni saattanut jatkaa työarjesta tuttua projektinomaista tekemistä – loma ei ole lomaa, jos ei ole saanut aikaiseksi riittävän montaa aktiviteettiä. Pitäähän töihin palattua kyetä kertomaan kollegoille, kuinka monessa paikassa tuli käytyä, mitä kaikkea ainutlaatuista tuli koettua ja miten mahtavia elämyksiä osui omalle kohdalle. Vai pitääkö? Minkälainen reaktio mahtaisi työkaverilta tulla, kun kertoisit viettäneesi lukuisia tsehovilaisia teehetkiä puiden katveessa ja seuranneesi hetken pysähtymistä.

80% vai 100%

Muutama yksinkertainen vertaus tekniikan perusperiaatteisiin on auttanut minua hahmottamaan asioita. Sähköautoissa akkujen latausaste on perusoletuksena asetettu 80% tasolle, joka asiantuntijoiden mukaan on paras keino akkujen pitkäaikaiskestävyyden takaamiseksi. Jos kaiken aikaa yrittää rakentaa itselleen 100% suoritustason (tai ylikin, johon en henkilökohtaisesti usko), on pian ajanut itsensä eräänlaiseen riittämättömyyden tilanteeseen. Aina vain pitäisi tehdä enemmän saavuttaakseen samat myönteiset tuntemukset tekemisestään. Kuitenkin vain levossa me palaudumme sekä urheilusuorituksesta että työstä.

Tekemistä ei tarvitse lopettaa, mutta tee toisin

Moni ei kuitenkaan osaa olla paikoillaan, lukea kirjaa tai muuten vain samoilla maastossa. Koin ahaa-elämyksen kesälomallani metsätöitä tehdessäni, kun syrjäsilmällä havaitsin vaimoni kulkevan läheisessä kangasmaastossa mustikassa kuulokkeet korvillaan. Ensimmäinen ajatukseni oli, että nyt on tarpeen muistuttaa häntä töistä irrottautumisen tärkeydestä. Näin olemme keskenämme sopineet havaitessamme toisen ajatumisesta liialliseen tekemiseen. Kysymykseeni työn teosta metsän keskellä sain kuitenkin yllättävän vastauksen – hän oli kuunnellut marjoja kerätessään useamman jakson radiokuunnelmasta! Sanoi sen olleen vapauttavaa ja inspiroivaa. Usein täysin uudenlainen tapa toimia tutussa tilanteessa avaakin meille oivalluksia, inspiraatiota ja löytämisen iloa. Varsinkin näin haasteellisena marjasatovuonna.

Akkuja kannattaa ladata

Vielä sähköteemasta. Kollegani aiemmasta työpaikastani manasi viimeksi puhelimessa keskustellessamme, että pistokehybridiautot ovat vain verotusteknistä kikkailua, yhteiskunnan tuki niiltä pitäisi kokonaan poistaa ja siirtää täyssähköautoille. Hänen kanssaan on aina riemukasta vaihtaa ajatuksia, koska koen hänen positiivisen ehdottomuutensa virkistävänä. Vasta-argumentoidessani myös näiden automallien hiilidioksidipäästöjä vähentävästä vaikutuksesta, hän sanoi keskustelleensa tuttujen automyyjien kanssa tilanteesta. Kuulemma autoliikkeisiin palautui leasing-kauden jälkeen autoja, joiden latausjohtoja ei koko vuokra-aikana oltu otettu pois säilytyspussistaan. Miten yleistä tämä on, vaikea sanoa, mutta siirrän ajatuksen takaisin meidän omien voimavarojemme käyttöön. Kun henkilökohtaista kapasiteettia löytyy, niin toki sitä kannattaa oikeilla keinoilla säännöllisesti ladata ja hyödyntää. Ei pistokehybrideistäkään saa täyttä tehoa, jos laistaa lataamisen.

Juha Kojonen
Liikkumisen sähköistymistä ja ympäristöasioita pohtiva yritysvalmentaja

Hyvinvoima tarjoaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkaluja niin työpaikalla kuin sen ulkopuolella jaksamiseen. Hyvinvoimavalmennukset auttavat löytämään yksilöllisiä ratkaisuja oman hyvinvoinnin parantamiseen ja tarjoavat konkreettisia vinkkejä hyvinvoinnin tukemiseen työyhteisöissä. Valmennusteemojamme ovat esimerkiksi palautuminen, stressinhallinta, vuorovaikutustaidot, itsetuntemus ja motivaatio, itsensä johtaminen, läsnäolo ja keskittyminen sekä ajanhallinta.