Opettele sanomaan ei
19.8.2022

Opettele sanomaan ei

Kaipaatko tilan tuntua elämääsi? Kaipaatko rauhallisia hetkiä, hetkessä olemista ilman tarvetta rynniä seuraavan asian pariin? Yksi tapa luoda tilaa omaan elämään, on opetella kieltäytymään asioista. Kieltäytyminen voi liittyä toisten henkilöiden pyyntöihin ja siten heidän tarpeidensa ja toiveidensa täyttämiseen, mutta se voi myös olla kieltäytymistä oman mielen tuottamista ideoista ja impulsseista, kenties mielekkäästäkin tekemisestä silloin, kun elämä alkaa olla täyttä.

Jos kieltäytyminen tuntuu hankalalta, voi olla hyvä pysähtyä sen äärelle ja pohtia sen taustalla olevia syitä. Voi olla, että halut olla avuksi ja tuntea itsesi tarpeellisiksi. Tai kenties haluat olla monessa mukana, jotta et jäisi mistään paitsi. Taustalla saattaa olla myös odotus tulevasta vastapalveluksesta ja vastavuoroisuudesta. Monella meistä on mielemme orkesterissa yhtenä soittajana myös miellyttäjä, emme halua tuottaa kysyjälle pettymystä. Tekisi mieli kieltäytyä, mutta ei:n sanominen tuntuu mahdottomalta. Ei:n sanominen saattaa nostaa esille syyllisyyden, kun kuvittelemme loukkaavamme toisia. Saatamme kuvitella, että meistä ei pidetä, jos kieltäydymme. Vilpittömässä auttamisessahan ei ole mitään väärää, päinvastoin. Sen sijaan oman ajan uhraamisessa johonkin, mikä ei kiinnosta sinua ollenkaan, on. Se ei ole reilua kumpaakaan osapuolta kohtaan.

Vastuu ei ole kysyjillä vaan meillä itsellämme. Ei:n sanominen on taito, jota voi opetella. Harjoittelemalla taitosi paranevat, ja kohta huomaat olevasi kohteliaan kieltäytymisen mestari.

Ensimmäinen askeleesi on tiedostaa, miten haluat käyttää aikasi. Tämän myötä sinulle hahmottuu myös, mihin et halua käyttää aikaasi. Selkeyttämisen tukena voi harjoitella tunnistamaan omia arvojaan ja tarpeitaan. Kannattaa myös kirkastaa omia unelmia ja tavoitteita.

Kun sanot EI, sinun vastuusi ei ylety toisen henkilön reagointiin tai tunteisiin. Sinun vastuullesi kuuluu omien tunteidesi käsitteleminen. Miksi kieltäytyminen tuntuu pahalta? Miksi tunnen syyllisyyttä? Paneutumalla näiden tunteiden juurisyihin ja päästämällä niistä irti pääset eteenpäin. Mitä aidommin ja vahvemmin itse seisot kieltäytymisen takana, sitä helpompi ihmisten on kunnioittaa päätöstäsi. Tee siis ensin itsellesi selväksi ne asiat, joista

haluat kieltäytyä. Tämän jälkeen ei:n sanominen ääneen toiselle ihmiselle on huomattavasti helpompaa.

“Mieti, mille sanot kyllä silloin, kun sanot toiselle asialle ei. Ei:n sanominen avaa aina mahdollisuuden uudelle asialle.“

Mitä paremmin olet sinut kieltäytymisen kanssa, sitä harvemmiksi käyvät tilanteet, joissa sinun tulee kieltäytyä jostain. Asioiden punnitseminen käy helposti ja melkein huomaamattomasti. Intuition ääni kasvaa, ja ei:n sanominen tuntuu luonnolliselta ja vapauttavalta.

8 askelta kieltäytymiseen

1. Aloita helposta asiasta. Kieltäydy ensin jostakin, millä ei ole kovin suurta merkitystä.

2. Harjoittele etukäteen. Mieti, miten kieltäydyt ja usko siihen, mitä sanot.

3. Sano suoraan ja rehellisesti, mitä pitää sanoa, ja ole ystävällinen. Töksäytetty tuntuu molemmista osapuolista ikävältä.

4. Positiivinen alkukommentti pehmentää: ”Hieno idea, auttaisin mielelläni, mutta…”

5. Kerro syy kieltäytymiselle, mutta älä kuitenkaan selittele tai jaarittele turhia. Pitkät perustelut tuovat epävarmuutta.

6. Vastusta houkutusta lisätä sovitteleva ”mutta ehkäpä ensi viikolla”, jos et ehdi tai halua silloinkaan. Sen ansiosta joudut vain samoihin ei-puuhiin seuraavalla viikolla.

7. Kieltäytyminen on myös hyvä päättää positiivisesti esimerkiksi ”toivottavasti löydät hyvän tekijän”- tai ”onnea projektiinne”- lauseella.

8. Vastaa pyyntöihin nopeasti. Asian pohtiminen ja keskeneräisenä oleminen saattaa viedä energiaa.

“Älä sotke omia unelmiasi toisten ihmisten toiveisiin ja tavoitteisiin, elleivät ne kohtaa aidosti toisiaan.”