Pääsiäinen – Palautumisen optimointi
4.4.2023

Pääsiäinen – Palautumisen optimointi

Pääsiäinen – mikä ihana syy herkutteluun, rentoutumiseen ja läheisten kanssa oleiluun. Joskus kuitenkin lomalle laskeutuminen voi olla vaikeaa ja lomasuunnitelmat aiheuttavat stressiä. Kokosimme yhteen muutaman helpon vinkin palautumisen optimoimiseen lomalla. Palautumisen optimointi on osa tasapainoista arkea ja lisää hyvinvointia työssä ja työn ulkopuolella.

 

Näin pyhität pääsiäisen palautumisen

 

1. Priorisoi ja käytä aikaa niihin asioihin, jotka koet itse tärkeäksi

Huomaatko toistuvasti löytäväsi itsesi tilanteesta, jossa sinulla on koko ajan kiire ja juokset toisesta kyläpaikasta toiseen? Kiireen tunteeseenkin tottuu helposti ja siksi omaa toimintaa kannattaa pysähtyä tarkastelemaan kriittisesti. On tärkeää oppia sanomaan ei esimerkiksi vierailusta, johon ei ole jaksamista ja jättää aikaa rauhassa puuhailuun ja rentoutumiseen. Onko se sinulle esimerkiksi luonnossa oleilua, venyttelyä, kirjan lukemista tai podcastien kuuntelua?

2. Liikunta sopivissa määrin auttaa palautumaan

Fyysinen kunto on suorassa yhteydessä meidän palautumiskykyymme. Hyvä fyysinen kunto auttaa sietämään päivittäistä kuormaa ja toisaalta se auttaa palautumaan päivästä. Stressin käsittely on suorassa suhteessa kehon kykyyn palautua aiheutuneesta kuormasta, ja tässä mekanismissa hyvä fyysinen kunto on tärkeässä roolissa. Työstä pääsee parhaiten myös irrottautumaan, kun tekee asioita, jotka poikkeavat omasta työstä mahdollisimman paljon. Joten ehdithän lomalla viettämään aikaa oman harrastuksesi parissa tai muuten mielekkäällä tavalla liikkuen?

3. Nuku riittävästi ja syö säännöllisesti

Uni- ja ruokailurytmi saattaa kääntyä lomalla helposti päälaelleen. Hyvä keino on suunnitella lomalla ohjelma ja esimerkiksi treenit päivälle/alkuiltaan, niin nukkumaanmenoaika ei veny liian myöhäiseksi. Lomalla on usein lupa herkutella, mutta ei kannata kuitenkaan korvata aterioita herkuilla. Säännöllinen ruokarytmi auttaa jaksamaan koko päivän, ja jälkiruoat kruunaavat pääsiäisen maukkaat ruokahetket.

4. Vietä aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa

Tutkimusten mukaan ihminen on sosiaalinen eläin, eikä sen vuoksi pärjää yksin. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää kokea kuuluvansa johonkin, saada huomiota ja kannustusta sekä olla sosiaalinen. Useimmat ihmiset haluavat jakaa kokemuksiaan ja jutella jonkun kanssa, joka ymmärtää ja kuuntelee. On hyvä pohtia, onko ympärilläsi ihmisiä, joiden kanssa tunnet olosi rauhalliseksi ja voit olla täysin oma itsesi. Tässä usein laatu korvaa määrän.

 

Voit pohtia pääsiäisen jälkeen oliko palautumisesi riittävää ja oletko virkistynyt ja valmis palaamaan levänneenä töihin? Onko palautumisen optimointi tuonut mielekkyyttä työhön ja arkeen, ja kuinka voisit hyödyntää hyväksi havaittuja palautumiskeinoja jatkossa?

 

 

Mukavaa ja palauttavaa pääsiäistä!

Hyvinvoima tarjoaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin työkaluja niin työpaikalla kuin sen ulkopuolella jaksamiseen. Hyvinvoimavalmennukset auttavat löytämään yksilöllisiä ratkaisuja oman hyvinvoinnin parantamiseen ja tarjoavat konkreettisia vinkkejä hyvinvoinnin tukemiseen työyhteisöissä. Valmennusteemojamme ovat esimerkiksi palautuminen, stressinhallinta, vuorovaikutustaidot, itsetuntemus ja motivaatio, itsensä johtaminen, läsnäolo ja keskittyminen sekä ajanhallinta.

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja