Vinkkejä arjen työhyvinvointiin
31.7.2017

Vinkkejä arjen työhyvinvointiin

Moni palaa töihin energisenä kesäloman jälkeen. Miten saadaan korkea energiataso säilymään myös loman jälkeen arkityössä. Lue vinkit arjen hyvinvointiin.

Sisällytä työpäivään palauttavia jaksoja

Tutkimusten mukaan parhaiten palautumista työpäivän aikana auttavat esimerkiksi pieni kävelylenkki tai rentoutusharjoitus. Parasta olisi, jos kävelylenkin voi tehdä luonnossa kuten puistossa tai metsässä, mutta  korttelin kiertäminenkin ja ulkoilman hengittäminen auttavat.

Kesken työpäivän voi tehdä lyhyitä rentoutusharjoituksia, joiden avulla annat itsellesi lepohetken tyhjentämällä mielesi muista ajatuksista. Hyviä rentoutusharjoitusharjoituksia löytyy esimerkiksi Mielenterveysseuran sivuilta. Jo pienetkin muutaman minuutin rentoutus- tai mindfulness-harjoitukset parantavat keskittymiskykyä. Pyri ottamaan tavaksi tehdä muutama lyhyt harjoitus päivän aikana.

Sisällytä jokaiseen työpäivään myös kivoja ja innostavia töitä

Meillä kaikilla on niitä mukavia töitä ja niitä, jotka eivät aina tunnu niin mukavilta. Käytä aamulla hetki päivän töiden kirjaamiseen ja mieti, mitkä sinulle on kivoimpia työtehtäviä. Pyri sijoittamaan jokaiseen päivään mahdollisimman paljon töitä, jotka tuntuvat sinusta mukavilta ja innostavat sinua. Niiden töiden avulla voimaannut ja työ tuntuu paljon mielekkäämmältä. Samalla opit tietoisesti huomaamaan, millaisista töistä pidät eniten sekä hankkimaan niitä lisää työpäiviisi.

Yritä sijoittaa työt myös sinulle sopivimpaan ajankohtaan. Tee esimerkiksi heti ensimmäisenä ilman sähköpostin avaamista vähiten mielekkäimmät työt, jonka jälkeen on mukava siirtyä innostaviin töihin. Joillekin toimii paremmin se, että aloittaa innostavilla töillä, jolloin saa heti päivän alkuun hyvää energiaa ja intoa työhön. Kokeile kumpi sopii sinulle paremmin.

Irtaudu työasioista vapaa-ajalla

Haastavinta töistä irtautuminen vapaa-ajalla on varsinkin asiantuntijatöitä tekevillä, joiden mieli jatkaa haasteiden parissa työskentelyä, vaikka työpaikan ovi tai tietokone olisi sammutettu. Tee tietoisesti sellaista, jonka avulla ajatuksesi irtautuvat työasioista. Urheile lajia, joka vaatii ajattelua ja täydellistä keskittymistä. Esimerkiksi golfissa ajatuksen täytyy olla täysin läsnä.

Myös romaanien lukeminen on hyvä tapa irtautua arjesta. Lue kirjaa, joka tempaa sinut mukaasi täysin, jolloin unohdat ajan ja paikan. Lukeminen on hyväksi varsinkin illalla ennen nukkumaan menoa, jolloin ajatuksesi pääsevät irti työasioista ja saat rauhallisemman ja palauttavamman unen. Jos kuitenkin olet niitä, jotka jäävät kirjoihin koukkuun ja lukeminen on vaikea lopettaa ajoissa, laita herätys siihen aikaa, jolloin olet päättänyt lopettaa lukemisen. Päätä, että lopetat lukemisen kellon soidessa, pidä päätös ja laita nukkumaan ajoissa, jolloin palauttavalle unelle jää tarpeeksi aikaa.

Hyvinvoinva työntekijä saa aikaan parempia tuloksia ja menestyy työssään.

Jo näiden kolmen vinkin avulla helpotat huomattavasti arkeasi ja työhyvinvointisi lisääntyy. Näiden avulla on myös mahdollisuus lisätä työintoasi ja kehität itsestäsi aikaansaavamman työntekijän. Sovella vinkit sinulle sopivaan muotoon ja siirrä ne arkeesi mahdollisimman pian. Huomaat varmasti eron työhyvinvoinnissasi.

Innostavaa töiden aloitusta!

Virpi Ilmakangas