Esimies – kaiva ”lumilapio” esiin
22.3.2021

Esimies – kaiva ”lumilapio” esiin

Sää muuttui taas heittämällä. Lähikatujen auringonpaisteen sulattamat tienpinnat ja reilusti plussan puolelle kääntynyt lämpötila siirsivät jo ajatukset orastavaan kevääseen. Kunnes yön yli saapui lumisadealue, peitti kadut ja autot reilun kymmenen sentin lumivaipalla ja tipautti lämpömittarin lukemat komeasti pakkaselle. Mietin aamukahville kömpiessäni, että kaivan todennäköisesti tänä talvena jo vähintään seitsemättä kertaa autoa lumipeitteen alta ja lapioin auran nostattaman lumivallin autolle päästäkseni. Hyötyliikuntaa, toki!

Uskommeko vai varaudummeko

Kevään malttamaton odottaminen ja tunnelmat useimmilla työpaikoilla vahvistavat samoja uskomuksia. Kunhan kesä koittaa, tai viimeistään loppukesästä, rajoitusten ja rokotusten jälkeen ollaan vähitellen taas normaalissa työmoodissa. Emme kuitenkaan ole. Työyhteisöjen ilmasto ja vallitsevat työpaikan sääolot ovat peruuttamattomasti muuttuneet. Uskallan väittää, että kesäsäästä voi tulla millainen tahansa, mutta työyhteisöjen sääennusteen voi jo nyt kohtuullisen hyvällä tarkkuudella antaa. Se on yhdistelmä paikallista ja keskitettyä – lähi- ja etäjohtamisen vaativaa haasteellista yhdistelmää. Hybridiennusteen tarkkuus on kohtuullisen korkea. Missä määrin on kuitenkaan varauduttu siihen, että tämän hetkisen johtamisen mallin pitäisi tuoda jatkuvuus johtamiseen myös koronan jälkeisessä ajassa? Onko varauduttu hybridiin ja johtamistavan muutokseen?

Tehokkuuden painopiste on siirtynyt

Tällä hetkellä monessa työyhteisössä näyttää siltä, että ikään kuin tyydytään vallitseviin sääolosuhteisiin. Teams-palaverit pyörivät tehokkaan asiakeskittyneesti, aikaa ei kulu samassa määrin häiritseviin kesketyksiin ja tästä näkökulmasta tuottavuutta on tullut lisää. Microsoft teetätti viime vuoden puolella Suomessa yhdessä Boston Consulting Groupin ja KRC Researchin kanssa kyselyn, johon vastaajina oli johtajia ja työntekijöitä. Kyselyn tulokset antoivat indikaation siitä, että häiritsevien työn keskeytyksien koettiin vähentyneen, mutta samalla huoli innovatiivisen ja luovan ideoinnin heikkenemisestä oli konkreettinen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli uskomme hybridin olevan vallitseva työskentelymalli, meidän pitäisi alkaa jo nyt muuttaa toimintatapoja ja laatia yksityiskohtaisia suunnitelmia tehtävänkuvien ja työn tekemisen malleista. Yksi keskeisistä muutoksista tulee olemaan painopisteen siirtäminen kontrollista tuloksien seurantaan. Ja myös yksilöiden hyvinvoinnin ja jaksamisen seurantaan. Syksyn lumimyräkkään kannattaa varautua jo tämän kevään aikana.

Tarkkaile, kysele ja valmistaudu

Kannattaa kuitenkin kaivaa tilanteesta esille positiivinen puoli ja korostaa, että toimintaan voi konkreettisesti vaikuttaa. Jatkuva reaaliaikainen toiminnan tarkkailu on jatkossa merkittävässä roolissa ja entistä tärkeämpää.

Kyselytutkimukset vahvistavat havainnon, että työntekijöiden kuormittuneisuus on viimeisen vuoden aikana olennaisesti kasvanut. Tämän vuoksi esimiehen on tärkeää tehdä kaiken aikaa havaintoja työyhteisössä havaitsemistaan signaaleista ilmapiirissä, toiminnan sujumisessa ja jaksamisessa. Tämä vaatii kahta asiaa. Keskittymistä näiden signaalien havaitsemiseen aktiivisilla keskusteluilla ja avoimilla kysymyksillä, mutta myös tarkistamalla havaintojensa paikkansa pitävyyttä kun aikaa kuluu. Jokainen henkilöjohtamiseen liikenevä tunti maksaa itsensä takaisin positiivisesti korkojen kanssa viimeistään myöhemmin tänä vuonna.

Alijäähtynyttä niskaan

Lopuksi takaisin sääaiheeseen. Ajelin reilu kuukausi sitten mökiltä takaisin Helsinkiin. Sääennusteessa puhuttiin alijäähtyneestä vedestä. Kuuntelin, mutta en rekisteröinyt. Kotimatka olikin sitten puolitoista tuntia normaalia pidempi. Pakkaskelissä täysin umpeen useampaan otteeseen jäätynyt tuulilasi antoi selkeän ja pysäyttävän muistutuksen kuuntelemisen, aktivoitumisen ja varautumisen tärkeydestä. Eikä pelkästään autoiluun!

Juha Kojonen
Harrastajameteorologin taidot omaava yritysvalmentaja

Webinaarimme Hybridiaika – johtamisen uudet ratkaisumallit (14.4.) antaa käyttöösi työkalupakin, jolla varmistat oman työyhteisösi siirtymisen lähi- ja etätyön yhdistävään toimintamalliin. Tunnista omat johtamisen roolisi ja vie tiimisi vahvassa toimintavalmiudessa uuteen aikaan.