Psykologiset tarpeet työpaikalla
15.8.2023

Psykologiset tarpeet työpaikalla

Oletko pysähtynyt pohtimaan, mikä voi olla työpaikalla esiintyvän epäasiallisen käyttäytymisen, valittamisen ja pahoinvoinnin taustalla? Tai mitkä tekijät erottavat huipputiimit keskinkertaisista tiimeistä? Psykologinen turvallisuus ja psykologiset tarpeet antavat näkökulmaa molempiin kysymyksiin.

 

Voidaan hyvällä syyllä ajatella, että me ihmiset haluamme olla lähtökohtaisesti kilttejä, hyväntahoisia ja toimia yhteisesti sovittujen käytäntöjen mukaisesti. Emme ole negatiivisia tahallaan. Negatiivinen käytöksemme johtuu huonosta olosta ja huonon olon takana on usein täyttymättömiä psykologisia tarpeita. On siis syytä kurkistaa käytöksen taakse ymmärtääksemme näitä negatiivisen käyttäytymisen taustalla olevia täyttymättömiä tarpeita tai toiveita.

 

Psykologiset tarpeet vastaavat kysymykseen, mitä me kaikki tarvitsemme ja haluamme ikään, elämäntilanteeseen, kulttuuritaustaan tai muihin seikkoihin katsomatta. Nämä eri teoreetikoiden ja tutkijoiden tarvehierarkioihin pohjautuvat tarpeet ovat jalostuneet käytännönläheiseksi ja ymmärrettäväksi listaukseksi psykologi, tietokirjailija ja valmentaja Jarkko Rantasen ja kumppaneiden yhteistyönä.

 

Meillä on tarve tulla huomatuksi, nähdyksi. Haluamme, että meistä ollaan kiinnostuneita. Haluamme tulla ymmärretyksi, erityisesti tunnetasolla. Esimerkiksi konflikteissa usein jo pelkästään se, että tulee kokemuksensa kanssa ymmärretyksi, vie asioita eteenpäin ilman, että varsinaiseen konfliktiin löytyisi tilanteessa ratkaisua. Patoutunut pettymyksen tunne voi johtua siitä, ettei esimerkiksi esihenkilö ymmärrä tai tunne työn sisältöä riittävästi.

 

Arvostusta haluamme läpi koko elämän eri tavoilla. Haluamme tulla myös reilusti ja oikeudenmukaisesti kohdelluksi. On hyvä huomata, että reiluus on yksilöllinen kokemus – se mikä toisesta on reilua, voi toisesta tuntua epäreilulta. Siksi työyhteisöissä on syytä olla pelisääntöjä, joista voimme neuvotella ja sopia.

 

Meillä on tarve hallinnan tunteeseen ja riittävään autonomiaan, siihen että elämäni on hallinnassa sekä työssä, että muilla elämänalueilla. Tunne siitä, että edistyn ja kehityn, että asiat menevät eteenpäin, liittyy sisäiseen motivaatioon. Usein emme osaa kiinnittää riittävästi huomiota pieniin edistymisiin oli kyse sitten henkilökohtaisesta kehittymisestä ja kasvusta tai työyhteisön aikaansaamisista. Merkityksellisyyden kokemus liittyy mm. siihen, että se mitä teen, on osa isompaa kokonaisuutta. On tunne siitä, että työni vaikutukset leviävät laajemmalle, työlläni voin auttaa tai vaikuttaa laajemmin, teen työssäni merkityksellisiä asioita toisille ja saan palautetta, jonka auttaa minua oppimaan ja tuntemaan itseni arvostetuksi.

 

Psykologisten tarpeiden toteutuminen

 

Psykologiset tarpeet – kiinnostus, ymmärrys, arvostus, reiluus, hallinta, edistyminen ja merkitys – auttaa meitä pääsemään jäljille siitä, mikä meille on ensiarvoisen tärkeää kaikenlaisissa ihmissuhteissa. Toteutuvatko nämä psykologiset tarpeet sinulla? Jos toteutuvat, onnittelut! Tärkeimpiä ihmissuhteitasi kuvastanee arvostava vuorovaikutus, myötätunto ja henkinen tuki. Työskentelet työyhteisössä, jossa psykologinen turvallisuus on voimavara ja sen johtamiseen ja ylläpitämiseen panostetaan. Kokemuksemme mukaan näin ei ole suinkaan kaikissa työyhteisöissä. Kannustamme silloin pohtimaan, miten sinä edistät näiden tarpeiden toteutumista toisilla? Heijastelemme toistemme käyttäytymistä vuorovaikutuksessa. Jos kiinnität huomiota esimerkiksi kiinnostuksen ymmärryksen ja arvostuksen tarpeiden toteuttamiseen, saatat huomata, että lisäämällä muiden kuuntelemista tulet kuulluksi itse paremmin. Tai pyrkimällä ymmärtämään toista, tulet itse paremmin ymmärretyksi. Kannattaa kokeilla!

Alkuun pääset esimerkiksi kirjoittamalla jokaisen alla olevan psykologisen tarpeen alle tekoja, joita jo teet toteuttaaksesi näitä tarpeita lähimmissä ihmissuhteissasi, työpaikalla tai muilla elämänalueilla. Tunnista, mikä vaatisi vahvistamista tai uudelleen tarkastelua ja tee päätös, miten aiot muuttaa toimintaasi.

 

Miten minä edistän psykologisten tarpeiden toteutumista työpaikalla?

 

  • Kiinnostus: Kuuntelen muita, huomaan muut
  • Ymmärrys: Pyrin ymmärtämään muita
  • Arvostus: Osoitan arvostusta toisia kohtaan
  • Reiluus: Kohtelen toisia reilusti
  • Hallinta: Autan ja tuen toisia
  • Edistyminen: Tuon esiin pieniäkin edistymisiä
  • Merkitys: Teen muille merkityksellisiä ja tärkeitä asioita 

     

 

Lähteet:

Rantanen, Jarkko & Leppänen, Ira & Kankaanpää, Heikki: Johda tunneilmastoa – Vapauta työyhteisösi todellinen potentiaali, Alma Talent 2020

Rantanen, Jarkko & Leppänen, Ira: Tunteet coaching- ja valmennustyössä -valmennus, 2020.

 

Jenni Harju
Työyhteisövalmentaja

 

Voit pysähtyä pohtimaan psykologisia tarpeita Tiimivoima™ -valmennuksessamme. Psykologinen turvallisuus ja luottamus työpajassa opetellaan luomaan työyhteisöön psykologisesti turvallista ja luottamuksellista ilmapiiriä, jossa jokainen voi käyttää energiansa työhön. Lue valmennuksesta Tiimivoimasta täältä.

Jenni Harju

Työyhteisövalmentaja