Työhyvinvoinnin tukeminen — resilienssi ja voimavarat
18.12.2023

Työhyvinvoinnin tukeminen — resilienssi ja voimavarat

Resilienssi on termi, joka kukoistaa monen suussa, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Resilienssi ei ole pelkkä trendisana vaan käsite, joka kätkee sisäänsä voimaa ja kykyä sopeutua elämän eri vaiheisiin. Resilienssi näkyy konkreettisesti arjen tilanteissa, joissa yksilö pystyy toimimaan hyvin, vaikka edessä olisi haasteita, stressiä, muutoksia tai jopa kriisejä. Resilienssi työelämässä tarkoittaa kykyä toipua vaikeuksista ja kehittyä entistä vahvemmaksi työelämän turbulenssissa. Resilienssi syntyy vuorovaikutuksessa yksilön ja työympäristön välillä ja on keskeinen osa työhyvinvointia. Työhyvinvoinnin tukeminen voi vahvistaa yksilön resilienssiä kun työnantaja tarjoaa oikeat välineet haastavien tilanteiden käsittelyyn.

 

Mitä resilienssi on?

 

Kyky toipua vaikeuksista ja kehittyä entistä vahvemmaksi kriisin jälkeen on resilienssin ydin. Se ei synny tyhjiössä, vaan on tulosta vuorovaikutuksesta yksilön ja ympäristön välillä, joka muokkaa ja vahvistaa henkistä hyvinvointia.

 

  • Resilienssi on psyykkistä selviytymiskykyä, joustavuutta ja uudelleen orientoitumista, joka vaihtelee eri elämäntilanteissa.
  • Se ilmenee arjessa kohtuullisena pärjäävyytenä, haasteista, stressistä, muutoksista tai kriiseistä huolimatta.
  • Resilienssi on kykyä toipua kriiseistä ja kehittyä entistä vahvemmaksi kriisin jälkeen.
  • Resilienssi syntyy vuorovaikutuksessa yksilön ja ympäristön kanssa ja on osa hyvinvointia.
  • Resilienssin vahvistaminen on tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta.

 

Resilienssin ymmärtäminen ja sen vahvistaminen ovat olennaisia askelia kohti parempaa henkistä hyvinvointia. Työhyvinvoinnin tukeminen voi vahvistaa työntekijän resilienssiä ja parantaa työssä jaksamista. Alla on muutamia vinkkejä resilienssin vahvistamiseen, joita voit käyttää henkilökohtaisen resilienssin kehittämiseen, sekä työyhteisön resilienssin vahvistamiseen.

 

Resilienssin vahvistaminen

 

1. Itsestä huolehtiminen

Oma hyvinvointi luo pohjan jaksamiselle ja tarjoaa voimavaroja vastoinkäymisten kohtaamiseen. Huolehdi fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistasi. Riittävä uni, terveellinen ruokavalio ja liikunta tukevat resilienssiä.

 

2. Itsensä tunteminen

Ymmärrä omat vahvuutesi ja heikkoutesi. Tietoisuus omista tunteista ja reaktioista auttaa hallitsemaan niitä paremmin.

 

3. Joustavuus

Ajatusmallien ja näkökulmien vaihtamisen opettelu vahvistavat resilienssiä. Voimme harjoitella näkemään vaihtoehtoja erilaisissa tilanteissa, ottamaan toisen ihmisen näkökulman sekä tarkastelemaan vastoinkäymisiä myös mahdollisuuksien luomisen näkökulmasta. Ole avoin uusille ideoille ja muutoksille. Joustavuus auttaa sopeutumaan elämän vaihtuviin tilanteisiin.

 

4. Sosiaaliset suhteet

Ylläpidä terveitä ihmissuhteita. Luotettava tukiverkosto auttaa vaikeuksien keskellä ja tarjoaa emotionaalista tukea.

 

5. Positiivinen ajattelu

Keskity positiivisiin näkökohtiin ja mahdollisuuksiin. Yleinen myönteinen suhtautuminen tulevaan ja optimismi vahvistavat sopeutumistamme ja palautumistamme vastoinkäymisistä sekä auttavat selviämään vaikeidenkin tunteiden kanssa. Todelliseen kestävyyteen ja palautumiseen vaikuttaa merkittävästi myös se, että uskoo selviävänsä asiasta.

 

6. Ongelmanratkaisutaidot

Ongelmanratkaisukeinot auttavat vaikeissa tilanteissa, sillä silloin ongelmanratkaisu ei vie yhtä paljon energiaa kuin ongelmanratkaisukeinojen puuttuessa. Opettele käsittelemään ongelmia järkevästi ja rakentavasti. Pienet askelmat kohti ratkaisua voivat vähentää stressiä.

 

7. Tavoitteiden asettaminen

Aseta realistisia tavoitteita ja pyri saavuttamaan ne vaiheittain. Pienten voittojen saavuttaminen vahvistaa uskoa omiin kykyihin.

 

8. Sen erottelu, voiko tilanteeseen vaikuttaa vai ei

Kun osaamme erotella voimmeko vaikuttaa tilanteeseen, meidän on helpompi päättää, hyödynnämmekö ongelmanratkaisukeinojamme vai keskitymmekö hyväksymiseen ja tilanteessa jaksamiseen.

 

9. Tunnetaidot, mindfulness ja rentoutuminen

Sillä, miten suhtaudumme ja reagoimme ajatuksiimme ja tunteisiimme on suuri merkitys. Harjoittele mindfulnessia ja rentoutumistekniikoita, kuten meditaatiota. Nämä voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja parantamaan keskittymiskykyä.

 

10. Oppiminen vaikeuksista

Käsittele vaikeuksia oppimiskokemuksina. Jokainen vastoinkäyminen tarjoaa mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä.

 

Työhyvinvoinnin tukeminen työyhteisössä

 

Ratkaisukeskeiset kysymykset voivat auttaa sinua hahmottamaan, miten voit vahvistaa resilienssiäsi. Tässä muutamia kysymyksiä, joita voit pohtia yksilönä sekä työyhteisön kanssa:

  • Tunnistatko listasta mitkä ovat sinun keinosi vahvistaa omaa resilienssiäsi?
  • Oletko pohtinut millaiset tilanteet antavat sinulle energiaa ja millaiset tilanteet syövät energiaasi?
  • Mitkä ovat vahvuuteni, jotka voivat auttaa minua tässä tilanteessa?
  • Miten voin hajottaa suurelta näyttävän ongelman pienempiin, hallittaviin osiin?
  • Ketä ihmisiä tai resursseja minulla on tukenani tämän kohtaamisessa?
  • Miten voin huolehtia itsestäni fyysisesti ja henkisesti tämän haasteen keskellä?
  • Mitä pieniä askelia voin ottaa kohti tavoitettani tällä hetkellä?

 

Muista, että resilienssi on prosessi, ei pysyvä tila. Säännöllinen harjoittelu ja tietoinen pyrkimys kehittää näitä ominaisuuksia voivat vahvistaa resilienssiäsi ajan myötä.

 

 

Hyvinvoima valmennuskonseptin Resilienssi -työpaja auttaa vahvistamaan psyykkistä palautumiskykyä eli resilienssiä. Opit tunnistamaan kuormittavia tekijöitä ja sitä, miten voit hyödyntää voimavarojasi paremmin arjessasi. Tutustu Hyvinvoimaan ja resilienssi -työpajaan täältä.

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja