Yhteistyö syntyy luottamuksesta ja läsnäolosta
22.11.2023

Yhteistyö syntyy luottamuksesta ja läsnäolosta

Menestyvän ja toimivan työyhteisön kivijalka ja hyvinvoinnin perusta on yksilöiden perusturvallisuus. Se pitää sisällään mm. tunteen fyysisestä ja psykologisesta turvallisuudesta, luottamuksesta sekä oikeudenmukaisesta ja tasavertaisesta kohtelusta. Jokaisen työntekijän perusturvallisuus rakentuu yhteisissä kohtaamisissa sekä keskusteluissa asioiden suunnittelun ja pohtimisen äärellä.

On tärkeää, että jokaisella on tunne, että on yhtä tärkeä osa tiimiä kuin kuka tahansa muu työyhteisön jäsen. Silloin kun työntekijä kokee tulevansa kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään, sitoutuu hän organisaatioon ja jaksaa työssänsä paremmin. Hyvässä työyhteisössä jokaisella on mukava ja innostunut olo tullessaan töihin.

 

Yhteistyön ja yhteisöllisyyden kasvattaminen yhteisissä kohtaamisissa

 

Monessa työyhteisössä yhtenä tavoitteena on yhteistyön parantaminen. Olemme useassa valmennuksessa todennut asiakkaiden kanssa, että yksi hyvä keino lisätä myönteistä suhtautumista yhteistyöhön on yhteiset kehittämis- ja virkistyspäivät sekä muut työyhteisön kohtaamiset. Kiireisen arjen keskellä on tärkeää pitää kiinni mm. yhteisistä kahvi- ja lounastauoista, kehityskeskusteluista sekä muista keskusteluhetkistä, joita työyhteisössä on totuttu pitämään. Keskustelulla ei aina tarvitse olla sen suurempaa tavoitetta, vaan yhteisöllisyyttä kasvattaa myös arkiset keskustelut esimerkiksi harrastuksista, omasta jaksamisesta tai työn merkityksellisyydestä. Yhteiset keskustelut synnyttävät usein hyviä oivalluksia ja antaa tilan ja ajan jakaa omia ajatuksiaan muille. Usein tärkeintä on päästä puhumaan asioista, joista ei ehditä perustyöntekemisen ohella juttelemaan, mikä tukee jo itsessään yhteisöllisyyden tunnetta.

 

Useassa työyhteisössä lisääntynyt etä- ja hybridityö tuo omat haasteensa kohtaamisten järjestämiselle. Kasvokkain tapahtuva kohtaaminen usein vahvistaa paremmin yhteistyön kehittymistä ja yhteisöllisyyden kokemista. Siksi etäkohtaamisissa olisikin tärkeää, että osallistujilla on kamerat päällä, jolloin ilmeet ja eleen välittyvät ruudun toiselle puolelle ja saadaan synnytettyä myös näin yhteisöllisyyden tunnetta. Etäyhteyksissä korostuu myös kommenttikentän ja emojien käyttö, mikä lisää kaikkien osallistumista ja näin yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aktiivinen kuuntelu etänä on tärkeää, joka näkyy läsnäolona, osallistumisena keskusteluun ja osoittamalla kiinnostusta toisen asiaa kohtaan.

 

Etätyössä korostuu myös erilaisten viestintävälineiden oikea käyttö. Etänä yhteistyötä parantaa positiivinen suhtautuminen suoraviivaisempaan ja asiapitoisempaan viestintään kuin live kohtaamisissa sekä kyky viestiä itse positiivisesti ja empaattisesti eri viestintäkanavissa. Selkeä ja avoin viestintä on avainasemassa, ja tietoisuus toisten tilanteista ja tarpeista auttaa ymmärtämään paremmin, miten työntekijöitä voi parhaiten tukea. Lisäksi on tärkeää luoda rakenteita ja käytäntöjä, jotka edistävät vuorovaikutusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta etänä. Organisaatioiden on hyvä myös pohtia erilaisia koulutuksia ja työkaluja, jotka tukevat tiimin henkistä hyvinvointia etäympäristössä. Tämä voi sisältää esimerkiksi pohtimista etätiimityöskentelyn parhaista käytännöistä, konfliktienhallintaa etänä ja resilienssin vahvistamista.

 

 

Turvallisuuden tunne työyhteisössä

 

Työn tekemisen ja kohtaamisen muodoista huolimatta tärkeintä yhteistyön rakentamisessa on välittäminen ja empaattisuus toista kohtaan. Yhteistyö rakentuu ennen kaikkea siitä, miten jokainen kohtaa toisen tehtiinpä työtä etänä tai lähityönä. Jokaisen työntekijän psykologinen turvallisuus rakentuu turvallisen ilmapiirin myötä. Psykologinen turvallisuus rakentuu silloin, kun on kokemus, että toinen pitää hänestä ja on mukava kohdata hänet live- tai etätyössä ja tehdä yhdessä töitä.

 

Kun ilmapiiri työyhteisössä on turvallinen, on jokaisella tunne, että tulee kuulluksi ja tuntee itsensä tärkeäksi. Tällöin omia ajatuksia ja näkökulmia on helppo ilmaista, ilman pelkoa, että tulee torjutuksi. Turvallisen ilmapiirin luomisessa on tärkeää, että jokaista kohdellaan tasavertaisesti erilaisesta taustasta, osaamisesta ja arvoista huolimatta. Psykologinen turvallisuus ja luottamuksen ilmapiiri eivät synny itsestään, vaan ne vaativat jatkuvaa huomiota ja tietoista työtä kaikilta työyhteisön jäseniltä.

 

Voit pohtia seuraavien kysymysten kautta, miten sinä luot omaan työyhteisöösi luottamusta ja psykologista turvallisuutta?

 

  • Huomioinko kaikki ja osallistun tasavertaisesti keskusteluun?
  • Olenko itse koko ajan äänessä, enkä anna muille puheenvuoroa?
  • Huomioinko myös kaikista hiljaisimmat osallistujat?
  • Olenko aidosti läsnä, kun kohtaan muita työyhteisön jäseniäni?

 

 

Valmennustrion Hyvinvoima valmennuskonsepti tarjoaa tilaisuuden kokoontua yhteen oivaltamaan oikeita ratkaisuita oman sekä koko tiimin hyvinvoinnin parantamiseksi jokainen omista lähtökohdistaan. Tiimin hyvinvoivat yksilöt tekevät hyvinvoivan ja tehokkaan työyhteisön, jossa on mukavampi työskennellä. Hyvinvoima pitää sisällään ajankohtaisia, hyvinvointia ja voimavaroja vahvistavia teemoja. Tutustu Hyvinvoimaan täältä.

 

Pikkujoulukausi on meneillään, mikä antaa hyvän tilaisuuden kokoontua yhteen hieman rennommissa merkeissä ja samalla kasvattaa työpaikan yhteisöllisyyttä.

Mukavaa joulun odotusta ja otathan rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan teille voimaannuttava pikkujoulupäivä!

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja