Työyhteisön kehittäminen ja johtaminen
13.9.2023

Työyhteisön kehittäminen ja johtaminen

 

Työyhteisön kehittämisen taustalla on kasvava määrä tutkimuksia, jotka osoittavat, että työyhteisön kehittämisellä on merkittävä vaikutus työhyvinvointiin. Työyhteisön kehittäminen ja johtaminen vaikuttaa henkilöstön työssä jaksamiseen ja kehittymiseen positiivisesti. Koordinoitujen koulutusten, harjoitusten ja tarkan ohjauksen on nähty parantavan henkilöstön sitoutuneisuutta sekä helpottavan tiimien välistä kommunikointia. Kun työtä kehitetään systemaattisesti ja samalla panostetaan osaamisen ja johtamisen kehittämiseen, saadaan työelämän laatua parannettua. Organisaatioissa olisi hyvä pohtia omia johtamisrakenteita ja -käytäntöjä, sillä esihenkilötyössä tehdyt päätökset vaikuttavat suoraan henkilöstön hyvinvointiin. Esihenkilöiden yhtenä tehtävänä on innostaa henkilöstöä sekä saada heidät kokemaan työn imua.

 

Työyhteisön kehittämisessä henkilöstön osaaminen, näkemykset sekä asiantuntemus oman työn näkökulmasta ovat tärkeässä asemassa. Johto ja esihenkilöt voivat harjoitella siirtämään valtaa ja vastuuta henkilöstölle sekä tukea työyhteisön kehittymistä ryhmänä. Erilaisissa muutostilanteissa ja työyhteisön haasteissa esihenkilöiden ammattitaito, positiivinen johtamistyyli ja ongelmien ratkaisu yhdessä henkilöstön kanssa lisäävät henkilöstön psyykkistä ja fyysistä työhyvinvointia. Etenkin muutostilanteissa johdon vuorovaikutustaidot, avoimuus ja viestintä korostuvat. Tiedon jakamisessa on hyvä varmistaa, että henkilöstö kokee sen riittävänä. Tehokasta tiedon jakamista voi harjoitella keskustelemalla ryhmässä avoimesti asioista. Tällöin kohdataan ihmiset aidosti ja pyritään huomioimaan heidän erilaiset näkökulmansa. Kun vuorovaikutus on reaaliaikaista, niin väärinkäsitysten määrä vähenee.

 

Työyhteisön kehittämisessä olisi hyvä pohtia avainhenkilöitä, jotka ovat edistämässä muutosta ja samalla vetämässä työyhteisöä mukaan. Voisiko näille avainhenkilölle irrottaa aikaa normaalista työstä, jotta heillä olisi riittävästi aikaa kehittämistyöhön. Kun työyhteisöä kehitetään, on hyvä pohtia tavoitteita ja selkeä visio, minne ollaan menossa organisaation kehittämiseksi. On myös pohdittava jokaiselle omat tehtävänkuvat, vastuut ja roolit. Organisaatiokulttuurin muutoksessa olisi hyvä olla useita henkilöitä, joilla on valtaa osallistua muutokseen ja kehittää toimintaa. Muutoksen ei riitä vain yksittäisten työntekijöiden tai esihenkilöiden työpanos. Johdon ja henkilöstön yhteinen älykkyys ja tietämys ovat avainasemassa, kun luodaan hyvinvoivaa ja hyvin toimivaa työyhteisöä.

 

 

3 VINKKIÄ TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

 

  1. Pohtikaa tavoitteiden asettamista yhteistyössä johdon, esihenkilöiden ja henkilöstön kanssa.
  2. Harjoitelkaa, että kehittäminen lähtisi henkilöstöstä itsestään. Lisäisikö se henkilöstön motivaatiota kehittää omaa osaamistaan ja sitoutumista työhön?
  3. Pohtikaa omassa organisaatiossanne itselle toimiva viestinnän väline, jotta vuorovaikutus olisi sujuvampaa ja kaikki toimisivat yhteisten tavoitteiden mukaisesti.

 

 

Lähde: Pro Gradu – Työyhteisön kehittämisohjelman vaikuttavuus henkilöstön kokemaan työelämän laatuun – Susanna Vesterlund

 

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja

 

Lue lisää aiheesta täältä.

 

Valmennustrio tarjoaa monipuolisia kehittämisohjelmia työyhteisöjen kehittämiseen. Autamme lisäämään henkilöstön, johdon ja esihenkilöiden välistä vuorovaikutusta, yhtenäistämään organisaation toimintakulttuuria sekä kehittämään johtamista. Valmennustrion visiona on jättää suomalaisiin työyhteisöihin jälki, joka näkyy ainutlaatuisena kilpailuetuna henkilöstön työhyvinvoinnin kautta.

Susanna Vesterlund

Työyhteisövalmentaja